اردبیلایرانگردی

سفر به دریاچه شورابیل؛ نگین اردبیل

اردبیل یکی از شهرهای شمال غرب کشور است که به واسطه زیبایی‌های تاریخی و طبیعی که دارد، سالانه گردشگران و مسافران زیادی را پذیرا می‌شود. یکی از زیبایی‌های درون شهری اردبیل، دریاچه طلایی شورابیل است. این دریاچه با وسعت تقریبی ۱۸۰ هکتار، بزرگترین دریاچه درون شهری به حساب می‌آید. شورابیل امکانات متعدد و تفرجگاه‌های متنوعی را برای گردشگران و مهمانان خود در نظر گرفته است و ما امروز سفری یک روزه به مقصد این دریاچه خواهیم داشت. پیش از شروع سفر بهتر است در یکی از هتل های اردبیل اقامتی لذت بخش را ثبت کنید.

دریاچه شورابیل

دریاچه شورابیل در دل اردبیل، شما را به یکی از زیباترین نقاط این شهر مهمان می‌کند. بطور معمول افرادی که به این دریاچه می‌روند بیشتر برای قدم زدن، پیاده‌روی و لذت بردن از تفریحات اطراف دریاچه عازم آن می‌شوند. دریاچه شورابیل در اصل یک تالاب آب شور در شمال غرب کشور بوده که با گذشت زمان به میزان بسیار زیادی شوری خود را از دست داده است. از جمله ویژگی‌های این دریاچه دسترسی سریع و آسان آن است که سبب شده بین شهروندان و مسافرن به شدت محبوب باشد.

دریاچه شورابیل

جالب است که بدانید این دریاچه در طول سال از پرندگان مهاجر متعدد و متنوعی پذیرایی می‌کند و بین این پرندگان شما می‌توانید پلیکان خاکستری، اردک چشم طلایی، لک لک سیاه و غاز خاکستری را مشاهده کنید. البته به دلیل قرار گرفتن این دریاچه در دل شهر، حیوانات وحشی در اطراف آن دیده نمی‌شود و فقط شاهد حضور پرندگان مهاجر گوناگون خواهید بود.

همچنین از جمله نقاط قوت این دریاچه می‌توان به نزدیک بودن آن به نمایشگاه بین‌المللی شهر اردبیل و مکان‌های آموزشی اشاره کرد. پس شما با رزرو هتل در نزدیکی این دریاچه یک تیر و چند نشان خواهید زد. ضمن اینکه ارتفاع بالای این دریاچه از سطح دریا سبب شده که هوای اطراف آن نسبت به سایر نقاط شهر خنک‌تر باشد و همین موضوع باعث شده تا این منطقه در فصل‌های بهار و تابستان یکی از بهترین نقاط شهر برای فرار از گرمای هوا باشد.

دسترسی به دریاچه شورابیل اردبیل

برای رفتن به این دریاچه اول باید عازم این شهر شده و سپس خود را به بزرگراه میلاد برسانید. بعد از میدان پلیس، دریاچه شورابیل را از دور خواهید دید البته مسیرهای متعددی برای رسیدن به این دریاچه وجود دارد. مسیر دیگر خیابان‌ها و همینطور بزرگراه‌های کوثر، دانشگاه، برزگر و میلاد هستند که به این دریاچه منتهی می‌شوند.  همچنین مسیر متفاوت دیگر برای رسیدن به این دریاچه میدان بسیج در شمال غرب شهر است که به راحتی شما را به دریاچه خواهد رساند.

بعد از این میدان باید خود را به خیابان عطایی رسانده و کمی جلوتر از فرعی بزرگراه میلاد خود را به خیابان عوض‌زاده برسانید. بعد از خیابان عوض زاده نیز وارد بلوار برزگر شده و بعد از آن به جاده منتهی به این دریاچه خواهید رسید.

دسترسی به دریاچه شورابیل اردبیل

البته اگر قصد شما استفاده از تفریحات مستقر شده در اطراف این دریاچه است باید از خیابان دانشگاه در قسمت شرقی دریاچه عازم این منطقه شوید. چون شما را به باغ بهشت، شهربازی و همینطور زیپ لاین این مجموعه خواهد رساند.

 

دریاچه شورابیل اردبیل در یک نگاه

همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم دریاچه شورابیل یکی از عرصه‌های آبی قدیمی در ایران است که قدمت آن بیشتر از دریاچه ارومیه بوده و متعلق به اواخر دوران سوم و همینطور اوایل دوران چهارم زمین شناسی است. همانطور که اشاره کردیم این دریاچه در گذشته یک تالاب بوده و آب به وجود آمده در آن به واسطه بارش‌های جوی در طول یک سال و همینطور سرازیر شدن رودخانه “بالیقلو چای” به این تالاب تامین می‌شده است. ضمن اینکه چشمه‌های اطراف این دریاچه قسمت دیگری از آب آن را تامین می‌کردند و همینطور آب شدن برف‌ها و بارش‌های زیاد سبب پرآب ماندن این دریاچه می‌شد.

دریاچه شورابیل اردبیل در یک نگاه

اما عوامل بسیار زیادی که سبب شدند آب این دریاچه در طول زمان کم شده و به موجب انجام پروسه شیرین‌سازی آب، از حجم آن به میزان بسیار زیادی کاسته شده است. نکته مهم اینکه هیچ خروجی که آب این دریاچه را کنترل کند در اطراف آن وجود ندارد و تا چند سال گذشته تنها عواملی مانند تبخیر سطحی، جذب خاک و عوامل جوی بر حجم این دریاچه تاثیر می‌گذاشتند. البته در سال‌های اخیر یک دریچه تخلیه برای کنترل کردن سطح آب دریاچه در اطراف آن تعبیه شد. جالب است که بدانید امروز میزان شوری آب این دریاچه از ۸۰ گرم در لیتر به ۲ گرم در لیتر رسیده است.

شاید باور نکنید اما تا سال‌های زیادی شور بودن آب دریاچه شورابیل مانع از یخ زدن آن در طول فصل زمستان می‌شد. اما حالا که آب این دریاچه روند شیرین شدن خود را طی می‌کند در فصل زمستان ما شاهد یخ زدن تمام سطح دریاچه هستیم. همین موضوع شاید به ظاهر کوچک سبب بروز نگرانی‌های بسیار زیادی به واسطه نابودی اکوسیستم منطقه در میان حامیان محیط زیست شده است.

تاریخچه و علت نامگذاری دریاچه شورابیل

علت نامگذاری دریاچه شورابیل بیشتر به دلیل شوری بیش از حد آب آن بوده است که البته میزان این شوری در گذشته و در طی سالیان متمادی به دلیل وارد شدن آب شیرین رودخانه “بالیقلو چای” به آن، به شکل بسیار زیادی کاهش پیدا کرد. نکته مهم اینکه میزان شوری این دریاچه نسبت به گذشته‌های بسیار دور تقریباً ۴۰ برابر کاهش یافته است. همچنین در اطراف این دریاچه گیاهان دارویی و طبی رشد می‌کردند که همگی از آب شور آن تغذیه کرده و در حال حاضر به دلیل کاهش یافتن میزان شوری آب دریاچه، خبری از این گیاهان دارویی در اطراف آن نیست. ضمن اینکه گل و لای این دریاچه نیز برای دردهای مفاصل و عضلانی، بسیار درمانی و کاربردی است.

نحوه شکل گیری و عمق دریاچه شورابیل اردبیل

بر اساس تحقیقاتی که زمین شناسان انجام داده‌اند و همینطور اسناد تاریخی بر جای مانده، قدمت این دریاچه به اواخر دوره سوم زمین شناسی برمی‌گردد. همچنین علت اصلی به وجود آمدن این دریاچه بارش‌های فراوان در طول سال است. ضمن اینکه محل قرارگیری دریاچه شورابیل در یک منطقه کوهستانی و بسیار سردسیر است که در گذشته‌های دور محل استقرار یخچال‌های طبیعی و بسیار بزرگ بوده‌است.

 

امکانات رفاهی و تفریحات دریاچه شورابیل

در اطراف دریاچه شورابیل همانطور که گفتیم امکانات رفاهی، تفریحی و ورزشی متعددی تعبیه شده است. مسیر پیاده‌روی اطراف این دریاچه یکی از بلندترین مسیرهای سلامت در ایران به حساب می‌آید. ضمن اینکه روزانه برنامه‌های متعدد ورزش‌های همگانی در این ناحیه ‌طرح ریزی و اجرا می‌شوند. ناگفته نماند که این دریاچه یکی از حرفه‌ای‌ترین سایت‌های قایقرانی ایران محسوب می‌شود که سالانه میزبان مسابقات مختلف قایقرانی کشور است. شما ورزشکاران عزیز که برای برگزاری مسابقات به این منطقه سفر میکنید برای استراحت میتوانید هتل سارای اردبیل را رزرو کنید.

در ادامه تفریحات دیگری مانند جت اسکی، قایق‌های پدالی و کشتی دو طبقه تفریحی آنداک نیز از جمله جاذبه‌های تفریحی دیگر این دریاچه به حساب می‌آیند که گردشگران و مهمانان اردبیل را به وجد آورده و خاطرات جذابی را برای آنان خلق می‌کنند. البته شنا کردن در قسمت‌هایی از این دریاچه ممنوع است که جدا باید از حضور در این نقاط پرهیز کرد. ضمن اینکه سطح یخ بسته این دریاچه به هیچ عنوان مناسب انجام فعالیت‌ها و ورزش‌های زمستانی نیست یخ زدگی آن عمیق نبوده و سطحی است.

امکانات رفاهی و تفریحات دریاچه شورابیل

همچنین زیپ لاین این مجموعه که در سال ۱۳۹۷ افتتاح شد،  عنوان اولین زیپ لاین بزرگ رفت و برگشت موتوری در ایران را به خود اختصاص داد. این زیپ لاین یکی از مهیج‌ترین تفریحات در اطراف دریاچه شورابیل اردبیل به حساب می‌آید که مسیر رفت و برگشت آن ۹۶۰ متر بوده و سرعت آن ۶ متر بر ثانیه است. در سفر به اردبیل حتما لذت پرواز با زیپ لاین را تجربه کنید.

بهترین فصل برای سفر به دریاچه شورابیل

همانطور که می‌دانید شهر اردبیل یک شهر سردسیر و کوهستانی در شمال غرب کشور است که در فصول سرد سال پربارش بوده و آب و هوای بسیار یخی دارد. در همین راستا یکی از دیدنی‌ترین مناظر اردبیل در زمستان مشاهده پهنه وسیع و یخ زده دریاچه شورابیل اردبیل است که گردشگران و مسافران زیادی را علی‌رغم سرمای استخوان سوز هوا به سمت خود می‌کشاند. با رزرو هتل شورابیل اردبیل از سوز سرمای زمستانی اردبیل در امان هستید.

اما با شروع شدن فصل بهار، آب این دریاچه آرام آرام از حالت یخ زده خارج شده و با ورود به ماه فروردین کاملا به حالت عادی خود بازمی‌گردد. در این فصل و همینطور فصل تابستان دریاچه شورابیل مکانی مناسب برای انجام تفریحات و سرگرمی‌های ورزشی به‌حساب می‌آید. برهمین اساس سیتا بهترین زمان و فصل برای مسافرت به اردبیل و مشاهده دریاچه شورانگیز شورابیل را ابتدای فصل بهار و انتهای فصل تابستان می داند چرا که هوا مطبوع و مطلوب بوده و خبری از سرمای استخوان‌سوز زمستان نیست.

بهترین فصل برای سفر به دریاچه شورابیل

 

دریاچه شورابیل، جادوی طبیعت پرشور در اردبیل

این مطلب را به توضیحی کامل و کوتاه از دریاچه شورابیل اردبیل اختصاص دادیم. دقت کنید که در زمان سفر به اردبیل و دیدار از منابع طبیعی و تاریخی آن مانند این دریاچه اثر و ردپایی از خود برجای نگذارید. هرگونه آسیبی که به طبیعت وارد شود، اکوسیستم واقعی آن را دچار اختلال کرده و زیستگاه و زندگی پرندگان، حیوانات و جانوران را خطر می‌اندازد.

همچنین تصور نکنید که با یخ زدن سطح دریاچه عمق آن نیز یخ بسته است. سطح  دریاچه شورابیل به هیچ عنوان مناسب برای انجام ورزش‌های زمستانی نیست. سفر به اردبیل و ملاقات با جاذبه‌های تاریخی و طبیعی آن می‌تواند بهترین خاطره برای شما باشد. پس با سهل انگاری و انجام کارهای ناشایست این سفر را به کام خود و دیگران تلخ نکنید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا